A női mell evolúciója
2015. március 11. írta: kmárton

A női mell evolúciója

-etiológiai megközelítésben-

breast-size1.jpg

A női testrészek közül a női mell az, ami leginkább izgalomba hozza a legtöbb férfit. Ezt a nők is pontosan tudják, így láthatóan igen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezt funkcióját hiány nélkül megvalósítsa. 

Viszont így feltehetjük a kérdést: 

Valójában mi a nagy női mell feladata?

Szögezzük le az elején: nem a táplálás. A kisebb mellel rendelkező édesanyák ugyanúgy tudják szoptatni gyermekeiket mint a nagyobb mellű társaik. Erre a legegyszerűbb bizonyíték, ha megnézzük az emberszabású majmokat, ahol például a gorillamama kacagva fel tudja nevelni a gyakran felnőtt korukban a 200 kg-os súlyt is elérő kisgorilláit, akár feleakkora mellekkel, mint az ember. congo-gorilla-nursing.jpg

Akkor viszont mi? Sokkal kézenfekvőbb az a megoldás, hogy a céja a férfiak figyelemfelkeltése a nők egymás közötti versengésében. Bizonyítás:  

funny-godzilla-and-big-boobs.jpg

 Ugye, hogy ugye? 

Ezt az okfejtést elfogadva számos teória létezik amely a nagy női mellek evolúcióját szolgáltatott bővebben kifejteni. 

  •   Az első elmélet szerint női mellek méretükkel azt jelzik, hogy tulajdonosuk anyaként mennyire tudja a majdani utódokat  a méhen belül táplálni. Tény ugyebár,  hogy a nőknél a mellek mérete és a testsúly korrelál egymással: vagyis nagyobb testsúlyhoz nagyobb méretű mellek tartoznak. Így tehát a nagyobb mellű nők azt jelezték a férfiaknak,  hogy leendő utódjaik erősebbek, szívósabbak, életrevalóbbak lesznek testük nagyobb zsírtartalékai révén (mivel a méhen belül és kívül jobban tudják őket táplálni (lásd: Willendorfi Vénusz). Ezen elképzelés alapján a mellek növekedése összefüggésben lehetett a bőr alatti összefüggő zsírszövet kialakulásával, vagyis – legalábbis a kezdetekkor – a nagyobb mellek e zsírszövet melléktermékei lehettek és szexuális jelentőségük csak később alakulhatott ki.
  • Egy másik emélet szerint a genetikai minőséget szolgáltatott bizonyítani. A természetben igen nehéz szimmetrikus páros szerveket növeszteni (pl szarvas agancsa), így a nagy szimmetrikus szervek bizonyítják a viselőjük genetikai kifogásolhatatlanságát.
  • Egy harmadik elmélet azt mondja: a női mellek alakjának változása az életkorral utalhat tulajdonosának még fennmaradó szaporodási képességére. Egyes vizsgálatok szerint a férfiak rövidtávú kapcsolataikban előnyben részesítik a kb. 23-27 éves nőket, akik még termékenységük csúcsán vannak (hisz itt a legnagyobb az esély, hogy megtermékenyülnek). Az elmélet szerint a nők termékenységének megállapításához a kulcsot a mellek életkorral változó alakja adja, ami (hétköznapi szavakkal) a következőképp írható le:
    • a serdülés előtt még egyáltalán nem domborodnak a mellek, így tulajdonosuk még éretlen;
    • ha a mellek határozottan állnak és kemények („hegyesek”), akkor tulajdonosuk már érett, de még fiatal nő;
    • ha a mellek domborúak, akkor viselőjük termékenységének csúcsán van;
    • ha pedig már lógnak és laposak, akkor tulajdonosuk túl van a menopauzán, vagyis már nem termékeny.Mivel a nők peteérését már semmilyen külső jegy nem jelzi, ezért az elmélet szerint a férfiak számára a mell alakja adhatott némi „kapaszkodót” viselőjük még fennmaradó termékenységét illetően, akik a nők hozzávetőleges életkorát csak a nagyobb mellek alakjának változásából „követhették nyomon” (mivel a kis mellek alakja kevésbé változik) 

Ezen kívül természetesen még számos rejtett funkció is van, de egyet mindenképp meg kell még említsünk: ez a kiváló sportolási segédeszköz szerep.

thenug-mgkn7w6ov8.gif

forrás: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr67248295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saar Jacques 2015.03.11. 22:05:15

Szóval a mellnagyobbító plasztikai műtét evolúciós csalás?

Valóság nevű unokahúgotok 2015.03.11. 22:16:27

Az első elmélethez: Én 63 kg vagyok, F-es mellmérettel. Barátnőm 65 kg, F-es mellmérettel. Ezek szerint a testtömeg-mellméret korrelációja mégsem olyan szoros.:)

A második elmélethez: A mellek általában aszimmetrikusak, ami nagyobb méretnél még szembetűnőbb, így a genetikai kiválóságot reprezentáló "szuperszimmetria" sem talált.

A harmadik elmélethez: A nagy mellek már igen fiatal korban is megereszkednek, nagyjából a húszas évek elejére. Így a termékenységi periódus egyértelmű jelzésére sem alkalmasak a nagy mellek.

Ezzel szemben egy negyedik elmélet Desmond Morristól: a mellek a felegyenesedett járás következményei egy igen érdekes evolúciós csavarral. Ui. a nők elsődleges "csábítóeszköze" a felegyenesedés előtt a hímek felé a far volt, annak látványa vonzotta a hímeket. Mivel a felegyenesedés után ez a látvány szó szerint "háttérbe szorult", ezért az evolúciós szelekció azokat a nőket preferálta, akik szemből is mutattak valami hasonlót a férfiaknak: ez lett a nagy, kerekded mell.

Punxsutawney Mormota 2015.03.11. 23:58:26

@Valóság nevű unokahúgotok: Erről a far-mell elméletről már jómagam is olvastam.
Off F-es kosár és 63 kg? Az már japán mangaszerű megjelenés lehet. Bocs :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 00:06:48

@Punxsutawney Mormota: nagyon nem.
Tapasztalatbol mondom, aki szerint a nagy mell jo, hordja az f-es h-s melleket ( ha ki akarja probalni, rakjon a nyakaba szalaggal osszekotott egy-ket kilos sulyzokat) es meg tudja milyen.

zZz 2015.03.12. 00:28:06

@Valóság nevű unokahúgotok: tehát tkp. a nők segget növesztettek a mellkasukra :D

Punxsutawney Mormota 2015.03.12. 00:37:39

@tildy[UK]: Hello! Nem tudom, hogy mire gondolsz, de én arra, hogy aki 63 killósnak mondja magát, és F-es kosar,ú melltartó hord, annak olyan a megjelenése, mint egy egy japán manga hősnőnek. Persze még a magasság kérdéses.
Volt barátnőm giga mellekkel, fájt a háta, csak egyfajta pózban tudott aludni, és melltartókért járhattunk Ausztriába, mert akkoriban 80 F-es melltartókból összesen négy fajta volt az országban.
Szóval, én élveztem az ikertornyokat, Ő kevésbé.

indapicsa 2015.03.12. 08:03:07

@zZz: Nem mondasz hülyeséget. Furcsa is, hogy a cikk erről semmit nem mond. Ugyanis van a női mellnek egy "fenékhelyettesítő áthallása" is, erről lehet is olvasni a "Miért hazudik a férfi miért sír a nő" c. könyvben, ahol az őskor és ösztön szinte minden lapon ott van.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.03.12. 11:37:17

@Saar Jacques:

Mindennemü plasztek beavatkozás evós csalás, kivétel nélkül.

Gyűrött Papír 2015.03.12. 19:44:19

Nem is vettem észre, hogy a kép alatt is van szöveg :))

Gyűrött Papír 2015.03.14. 20:56:04

@kmárton: Köszi, hogy írtál, így újra megcsodálhattam :))

Valóság nevű unokahúgotok 2015.03.14. 21:19:13

@zZz: Még mindig jobban jártunk, mint a pasik, akik f@szt az agyuk helyére!

Kalechtor 2015.03.15. 10:22:01

Szerintem meg nem árt erről egy elfogulatlan női kutatót is megkérdezni. :)

index.hu/tudomany/noimell/

énmajdén 2015.03.15. 13:32:03

Azért van hogy nekem legyen mit szopkodnom.

zZz 2015.03.17. 08:22:10

@Valóság nevű unokahúgotok: kár, hogy humorérzéket a mellekkel nem adnak.

zZz 2015.03.17. 08:26:35

@Kalechtor: rengeteg lapos mellű nő gond nélkül szoptat, szóval ez az elmélet erősen bukta. Ez is olyan, hogy valaki kitalált valamit, mert pl. neki nem tetszik a logikusabb elmélet és mindenáron azt akarja bizonyítani.

Kalechtor 2015.03.17. 10:10:04

@zZz: Egyik nőnek sem teljesen lapos a melle. :)

De meg is adtad a választ. A nők többsége kis, vagy közepes mellekkel rendelkezik, ritka a nagy méret, hacsaknem műtét általi.

Azért nem tartom buktának az elméletet, mert őseinknél a nők relatíve hosszú ideig szoptattak, a kutatók szerint gyűjtögetés közben is, s mikor már nagyobb volt a gyerek, vitték az egyik karjukon, vagy magukra kötötték. Ennél a helyzetnél, minél jobban előredomborodik a mell, vagy akár minél jobban "lóg", annál könnyebben szoptatja az anya a pár hónapos csecsemőt.
süti beállítások módosítása