Star Wars a bőrgyógyászaton
2016. február 21. írta: kmárton

Star Wars a bőrgyógyászaton

starwars.jpg

A Sith-ek nem túl kvalifikált emberek. Elmondom miért,  Darth Maul példáján.
darth_maul.png
 .
Egyfelől meg szeretné ölni Qui-Gon Jinn-t. 
Aki kicsit is nézett akciófilmeket az elmúlt 10 évben, pontosan képben van azzal kapcsolatban, mennyire nagy ötlet megpróbálni eltenni láb alól Liam Neesont. 
.
ax9bqzz_700b_v2.jpg
.
Másrészről - és itt jön képbe az orvostudomány- kinn sasszézik a délután kellős közepén a tűző napon a Tatooine-on. 
Persze mondanom sem kell, mindenfajta krém nélkül. (A fekete, 40 fokban kimondottan előrelátó szerzetescsuháját már ne is említsük…) 
.

.
A napsugárzásban az a jó, hogy kiszámíthatóan viselkedik. Sith, nem sith akire süt, neki mindegy, leégeti. Láthatjuk is, ahol nem a fekete tetoválása van Maul úrnak, jó rákvörösre égett. 
.
Pár szót a napsugárzásról: 
A napsugárzás egyfelől nagyon hasznos, hiszen ez minden földi életfolyamat alapja. Az összetevőiről annyit érdemes tudni, hogy egy olyan elektromágneses sugárzás ami a hidrogén hélium átalakulás következményeként szabadul fel és végül ez az ami a Földet, vagy buta Sith-ünk esetében a Tatooine-t eléri. Ennek a sugárzásnak 10%-a az UV sugárzás. 
Az UV sugárzásból is három fajtát különítünk el: 
UVC- ez a legkedvesebb sugárzás, mert ilyen a Föld felszínén nincs. (A Tatooine-on sincs, elméletileg.) 
UVB- ennek hatása kezdetben napégés és a várva várt barnulás lesz. Viszont a tartós sugárzás megbosszulja sajnos magát, hiszen ez tehető felelőssé a spinalioma ( a bőr laphámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú bőrrák) kialakulásáért. 
UVA- ez a sugárzás felel a bőr öregedéséért, ennek hatására kevésbé alakulnak ki tumoros elváltozások. 
.
A vörös-fekete ábrázatán kívül miért furcsa a feje Maulnak? Mert tele van szarvakkal. Ez pedig  (Mózessel ellentétben)  egyáltalán nem a bölcsesség jele, épp ellenkezőleg, azé, hogy nem először szambázik kinn a napon napkrém és sapka nélkül. 
.
4737228-3356230737-maul.png
..
A szarvaknak nevük is van, orvoséknál úgy hívják: cornu cutaneum
Ennek a bőrgyógyászati elváltozásnak a hátterében három folyamat állhat, amik oka mind a fokozott napsugárzás.  Ezek lehetnek a már korábban is említett spinalioma, vagy lehet a keratosis solaris. Itt  napsugárzás hatására vöröses, később sárgás, fehéres előemelkedő foltok jelennek meg a bőrön. Ennek egy továbbfejlesztett változata a keratoma solare.  Itt a folyamatos napsugárzás miatt is a kezdeti kiemelkedő, foltos elváltozás megnő, a bőrből előemelkedő szarumassza képződik. 

Ezek az elváltozások nem tréfa dolgok. Bőrgyógyászatra kell menni vele. Ha Darth Maul picit jobban figyelt volna az egészségére, egyrészt nem flangált volna kinn a napon, másrészt pedig a szarvaival gyorsan elszaladt volna a legközelebbi Tatooine-i bőrgyógyászatra, ahol még tudtak is volna segíteni.
.
Ha csak az ellátással kapcsolatos kétségek tartották vissza Darth Maul-t egy kis klinika-látogatástól, akkor nagy kár, hogy nem nyugtatta meg egy buckalakó, hogy a bőrgyógyászokat egyfelől köti a Hippokratészi eskü, így feltehetően még Sith-ként is beülhetett volna a váróba az ellátásért, másfelől a bőrgyógyászok nem hétköznapi emberek. Teljesen különleges dolgokra képesek amúgy az emberrel, én már csak tudom. 
.
Tudom, hogy most még tavasz van és a napsugárzás nem olyan vészes, de nem lehet elég korán elkezdeni a védekezést! Legyen ez a tanulság. No meg az, hogy a Star Wars kapcsán nem létezik lehetetlen, így a zenéjét akár még el is lehet szteppelni. Íme: 
.

forrás: Kárpáti Sarolta: Bőrgyógyászat és Venerológia 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr28407464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2016.02.22. 09:27:39

Én úgy gondoltam, hogy az önmegtartóztató Sith-képzés alatt a hormonok és a szexmentes élet következétben lett aknés a bőre, (és ilyen dühös a természete), de ez is figyelemreméltó elmélet:D

nevetőharmadik 2016.02.22. 10:46:31

Az igyekezetet értékelem és értem a fontos mondanivalót is, csak sajnos a Star Wars "egyszer megnéztem"-szintnél bővebb ismerete miatt csak a fejemet tudom fogni.

Jáj.
süti beállítások módosítása