Helyi zsírégetés, mítosz vagy valóság?
2015. október 17. írta: kmárton

Helyi zsírégetés, mítosz vagy valóság?

jamie_eason_2.jpg

Sokan hisznek abban, hogy létezik a helyi zsírégetés fogalma. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos testrészre keményebben edzünk, azért, hogy az ott felhalmozódott zsírból veszítsünk. 

Először vegyünk sorra pár hasznos információt.

A zsír akkor halmozódik fel rajtad, ha a szükségesnél több "energiát" viszel be, így a szervezeted elraktározza ínséges időkre. Minden emberen máshogy rakódik le és tárolódik a felesleges zsír. A nemek között is különbség van, hiszen a férfiak sokkal inkább az "alma" típusú, míg a nők inkább a "körte" típusú elhízásra hajlamosak. 

alma-korte-elhizas-has-csipo.jpg

Ugyanúgy, ahogy nem tudod szabályozni azt sem, hogy a zsír hova rakódjon fel, így sajnos azt sem lehet megszabni hogy honnan tűnjön el. A zsírégetést leghatékonyabban diétával és megfelelő intenzitású edzéssel lehet megvalósítani.

Mit is jelent ez pontosan? 

Az edzés kapcsán megnő az anyagcseréd, az izmoknak szükségük van fehérjére, hogy a sérüléseiket szépen kifoltozzák. Ez tulajdonképpen összefügg az izomláz jelenségével. (Izomlázról az egy és örök igazság: ITT!) Ezen kívül szükségük van szénhidrátra is.  

(A gyúrós jónő után folytatódik a cikk!)

jessie-hilgenberg-female-personal-trainer-women-fitness-model.jpgFolytatás:

Égjen a zsír mint a Reichstag! 

 

Hogyan szabadulhatok meg a zsírpárnáktól? 

A kérdésre a válasz bonyolultabb, mint ahogy első sorban gondolnánk. Fontos a megfelelő szénhidrát és fehérje bevétel. Mert ha nem tennénk ezt, azzal, hogy edzünk, koplalunk a megnövekedett szénhidrát igényünket a szervezet szíves örömest fedezné az izmok lebontásából. A fehérjékből jobban megéri nekiállni cukrot csinálni, így nem kezd el a szervezet nekiállni pepecselni az úszógumiddal.  (Ezért értelmetlenek azok a diéták amik koplalással akarnak fogyasztani.)

Ha viszont megadjuk a szervezetnek amit szeretne, hozzá fog nyúlni a zsírpárnákhoz és átalalakítja őket.

Honnan kezdek el először fogyni?

Sajnos nincsenek olyan okos receptorok a szervezetben, akik szólnának, hogy először a hasból fogyasszanak le, és mondjuk egy lány ne a mellméretéből veszítsen. Mindenhonnan egyenlő mértékben fogyunk. 

Akkor mi a franc értelme van, hogy a hasra gyúrok, ha úgysem emiatt fogyok onnan? 

Az alakodat alapvetően az izmok határozzák meg. Ők adják az alapvető formát. Ezért is fontos a folyamatos edzés, hiszen annak ellenére, hogy nem a helyi edzés miatt fog onnan eltűnni onnan a zsír, viszont abban nagy szerepe van, hogy milyen alakod lesz és hogy milyen izmok bukkannak fel a megfelelő diéta és aerob edzés után.

Na megyek is gyúrni!  

11295863_889004241166661_4571637685909327921_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr697952946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2015.10.17. 14:04:43

Ez persze nem igaz, legalábbi igy:

"(Ezért értelmetlenek azok a diéták amik koplalással akarnak fogyasztani.)"

Mert nyilván lehet koplalással fogyni, csak nem egészséges túlzottan. Legalábbis én még nem láttam kövér éhségsztrájkolót...

Szóval lehet koplalással fogyni, csak elég ronda lesz a végén az ember soványan és minimális izomzattal.

Dr_utcai_arcos 2015.10.17. 17:07:46

Tévedés. A reklámcsaj is azért van úgy kib,,,va, mert mindig van napi 10 perc ideje flabizni. (Hogy ezeket miért nem lehet börtönbe zárni???)

kmárton 2015.10.17. 17:40:44

@Nazareus: Igazad, van így gondoltam én is. Nyílván, ha nem eszel nem fogsz elhízni;). Csak ha normális keretek között szeretnél fogyni, úgy, hogy ne az izmok szaladjanak le elsőként akkor nem jó választás a no-carb diet.

efi 2015.10.17. 19:38:20

A csaj cickói meg eltűntek ugyebár, helyettük valami műanyag izé van.

Lufivid 2015.10.17. 20:43:42

Nana! A női mell egy kivételes dolog, tele van egyéntől függő mennyiségű mirigyállománnyal! Meg amúgy is, tudjuk, hogy evolúciós előnyei is vannak (medikus.blog.hu/2015/03/11/a_noi_mell_evolucioja) szóval a szervezet jobban vigyáz rá! :P

blaubner 2015.10.17. 21:05:03

Bocs, ezt nem ertem. Ezt irod:

"...azzal, hogy edzünk, koplalunk a megnövekedett szénhidrát igényünket a szervezet szíves örömest fedezné az izmok lebontásából. A fehérjékből jobban megéri nekiállni cukrot csinálni, így nem kezd el a szervezet nekiállni pepecselni az úszógumiddal... ...Ha viszont megadjuk a szervezetnek amit szeretne, hozzá fog nyúlni a zsírpárnákhoz és átalalakítja őket."

De azzal, hogy feherjet viszunk be, meg tovabbra is inkabb az izmokat fogja bontani, mint a zsirt, nem? Illetve mive alakitja at tulajdonkeppen a zsirparnakat? Ez valahogy nem tiszta nekem.

kmárton 2015.10.17. 22:22:24

@blaubner:
Az embernek a létezéséhez cukorra van szüksége. Ha otthon fekszel, mint a lőtt nyúl és nem csinálsz semmit, akkor is az agyadnak, a szívednek és alapvetően minden szervednek szüksége van cukorra. Ez az alapvető energiaforrás.
Cukrot sokféleképpen tudsz pótolni. Ezt megteheted úgy, hogy cukrot (szénhidrátot) eszel vagy fehérjét bontasz. A zsírból csak igen kis mennyiségben lehet cukrot csinálni, helyette úgynevezett ketontesteket készít a szervezet, amik csak alternatív energiaforrások lehetnek, mert erősen savas kémhatásúak, illékonyak stb.

Tehát ha a szervezetednek cukorra van szüksége, és nem vittél be, akkor sokkal hamarabb fog nekiállni ezt fehérjéből pótolni mint zsírból. Fehérjét vagy a bicepszeden, vagy a hasadban talál, ha történetesen ettél.
Akkor kérdezhetnéd, hogy mi a fenének van hájad. A jogos kérdésre a válasz az, hogy azért mert itt a legkönnyebb az energiát eltárolni, mert kis tömeghez nagy energiatartalom társul, de ezért csak akkor nyúl a szervezet, ha már más módot tényleg nem talál.
Nyilván a fogyókúrások nem csont és háj emberkék lesznek, mert a szervezetük beadja a tréfást és hajlandó a fehérjék bontásán kívül zsírt is égetni. Ez csak az arányokat akarja szemléltetni. Ezen kívül ahhoz, hogy a zsírokat bontsa a szervezet, szükség van néhány olyan molekulára, amely a cukrokból képződik, ezért írtam, hogy kell enni cukrot a zsírbontáshoz, legalábbis annak hatékony módjához.
Ennyire k komplex a rendszer. Összefoglalva: Akkor jársz jól, ha edzés után megadod a szervezetnek amit szeretne: kap fehérjét, szénhidrátot. Edzés közben fogy a cukor a mozgástól és némi zsírbontásba kezd a szervezet, majd pedig edzés után eszel egy jó menüt, így segíted az izmok regenerálódását. Így az izmaidat is megőrzöd (sőt, növeled) és a zsírt is veszted.
Próbáltam elmondani érthetően, ha valami nem világos, jelezd nyugodtan.

kmárton 2015.10.17. 22:28:52

@blaubner: egy kommenttel feljebb. ;)
süti beállítások módosítása