Fáraó átka. A legenda és a tudomány találkozása.
2015. február 21. írta: kmárton

Fáraó átka. A legenda és a tudomány találkozása.

„A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát.”

Ez az a felirat, mely állítólag a fáraó sírja felett állt. 

king-tut.jpg

A legenda

A fáraó átka egy olyan legenda, mely körbelengi Tutanhamon sírjának feltárását. Mikor 1922-ben megnyitották a sírt, számos igen rejtélyes esemény vette kezdetét. 
A kutatócsapat 26 embere mind meghalt, ami nem feltétlen meglepő első körben, hisz elég rég történt már a sírfeltárás. Csakhogy ezek a halálesetek nem sokkal a feltárás után történtek, nem mindig normális, "ágyban párnák közt" jelleggel. 
Howard Carter tárta fel a sírt a csapatával. Sokan álltak a fáradtságos munka mögött mely lehetővé tette ezt a történeti pillanatot. A támogatójuk, Lord Carnavon halálával kezdődtek az események. 
 
A legenda úgy tartja: 
«  Lord Carnarvont kórházba vitték, s állítólag többször is Tutanhamon nevét mondogatta. Majd egyszer csak felkiáltott: „Vége, hallom a hívást, készülök!” Abban pillanatban kialudtak a lámpák és (a legenda szerint) Londonban élő kutyája fájdalmasan felvonyított, majd kimúlt. A nővér elment visszakapcsolni az áramot, mire visszaért, Lord Carnarvon már meghalt. A fellahok átokról kezdtek beszélni, és ez a sajtónak köszönhetően az egész világon elterjedt. Pár héttel ezután Audrey Herbert ezredes, Lord Carnarvon öccse halt meg, majd az őt ápoló nővér következett. » 
.
A tudomány
.
Számos kórokozó jöhet szóba, a sírokba belépők halálokai mögött a kutatások szerint. 
.
Az első:
.
Az ókori egyiptomi papok ismerték a biológiai hadviselést. Mikor meghalt egy fáraó, a sír körül Bacillus Anthracis spórákat szórtak szét, mely az anthrax vagy ismertebb nevén a lépfene okozója. 
1877-ben felfedezett kórokozót később is használták biológiai hadviselésre. Ez a baktérium az állati ürülékkel kerülhet a talajba, az emberbe az elhullott állatokból, a talajból, állati termékekből kerülhet. Az emberben ez a megbetegedés igen csúnya, súlyos elváltozásokat okoz. A bőrön (ahol például egy seb kapcsán bejuthat a kórokozó) nagy fekélyes, nekrotikus elváltozások lesznek. Ezt pokolvarnak hívjuk. Ezen kívül helyi ödémás (duzzadásos) elváltozást is okoz. 
19057.jpg
A tüdőn keresztül történt  behatás gyorsan  magas lázzal jár, kezelés nélkül 100%-ban halálos. Így lehet biológiai fegyverként is felhasználni. 
use_of_biological_warfare_technology_image_title_du8vq.jpg
.
A gyomor-bélrendszeren keresztül behatoló kórokozó véres hasmenést, hányást, ödémát, szepszist okozhat. 
(Egyébként a jelenlegi orvostudomány eredményeként a kórkép kezelhető, és a rizikócsoportba tartozókat oltva a fertőzés is elkerülhető.) 
.
másik emélet szerint a gyors halál okzója a Histoplasma Capsulatum gomba volt. 
Ez a gomba denevérek, madarak ürülékéből kerülhet a levegőbe, ahonnan be tudjuk lélegezni. A sírkamrákban gyakori nagy denevér kolóniák értelemszerűen a dolgukat is a piramisban végezték el, így ez az elmélet is helytállónak bizonyul. Az igen nagy mennyiségű fekália miatt mondhatni a fáraó álmát megbolygató "nagy szarban volt." A kezdeti tünetek influenza szerű elváltozások, később válnak a tünetek szisztémássá. 
.
harmadik pedig, mégiscsak az, hogy valóban létezik a fáraó átka. Némileg elgondolkodtató az, hogy kisértetiesen kevés az élő ember abban a teremben, ahol a múmia Kairóban ki van állítva. 
.
.
Ezekből is látszik azért, hogy az egyiptomiaknak sem kellett a szomszédba menni egy kis tréfáért, gondoljunk például csak a szfinxekre. 
history-egypt-egyptians-sphynx-lions-bodies-ggm090722_low.jpg
forrás: wikipedia, national geographic

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr587187053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

northern lights 2015.02.22. 10:27:10

Szóbajöhet még a koliformok, vagy Pseudomonas család tagjai is... pl ( Pseudomonas aeruginosa, oryzihabitans, plecoglossicida)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2015.02.22. 10:46:32

meg az, hogy az ötezer évig zárt környezet körül kívül kissé megváltozott a bioszféra ...

kmárton 2015.02.22. 11:14:04

@northern lights: Köszönöm a kiegészítést, a nagyközönség számára legérdekesebb baktériumokat akartuk kiemelni a teljesség igénye nélkül.

Jean Paul Amondó 2015.02.22. 11:18:12

"Az ókori egyiptomi papok ismerték a biológiai hadviselést"

Ismerték azok a lósz**t.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2015.02.22. 11:31:26

@Jean Paul Amondó: igen és a matematikához, csillagászat, fizika, épitészet, vagy a kémiához és azon belül a mérgekhez is roppant mód ostobák voltak, és tucatnyi fáraó csak viccből döglött meg amikor megmérgezték őket

mennyémá 2015.02.22. 11:58:56

akkora májerek voltak ezek az egyiptomi papok, hogy még.
akár hónapokra előre tudtak tervezni ezer évek távolából.
a sírt 1922. november 4-én találták meg
Lord Carnarvon 1923. április 5-én halt meg vérmérgezésben,
Howard Carter 1939. március 2-án halt meg, szívbetegség illetve nyirok csomó daganat következtében.
mégis mi a jó istenről beszéltek?
én elhiszem, hogy hinnetek kell valami felsőbb hatalomban, de tényekkel ne vitázzatok.

mennyémá 2015.02.22. 12:00:17

ja a fenti felirat pedig, még véletlenül sincs a sírban.

porthosz 2015.02.22. 13:44:40

@mennyémá: Pedig az egyiptomiak tényleg nagyon sokat tudtak a világról és igen csak okosak voltak (már maga a piramis megépítése is nagyon komoly építészeti, matematikai és fizikai háttértudást feltételez).

És a hullarablás már az ókorban sem volt ismeretlen, tehát az hogy esetleg beraktak némi mérgező anyagot oda, az simán elképzelhető.

Az hogy amúgy a kutatók mibe haltak bele egy ettől független dolog.

paráznabillegető 2015.02.22. 14:21:15

a gyíkemberek voltak.
beépültek a felfedezők közé, és szabotázzsal meg titkos mérgekkel és dezinformációval hátráltatják az emberiséget a titkos tudás meglelésében.

lutria 2015.02.22. 17:06:33

És a papok immunisak voltak az anthraxra és a többire vagy ők is meghaltak a a szórás után és mindenki más akivel érintkeztek és megfertőztek?

inebhedj - szerintem 2015.02.22. 17:41:54

Ráth-Végh István ~ c. könyvében (is) körüljárta ezt a kérdést, jelen posztnál jóval nagyobb terjedelemben. Ő maga arra a következtetésre jutott, hogy a legendárium részletei sem stimmelnek (az áldozatok száma, haláluk oka, időpontja, stb). Ráth-Végh szerint az egész nem történt meg, sem felirat nincs, sem semmi más, így fölösleges kutatni az ésszerű okokat (gomba, stb) egy olyan eseménysorozatra, amely meg sem történt.

Lehet, jóval alaposabban körül kéne járni a dolgot a posztban (legalább annyira, mint Ráth-Végh), elvégre interweb van, meg információbányák...

kmárton 2015.02.22. 20:19:48

@inebhedj - szerintem: Számos igen érdekes és tanulságos mű keletkezett ebben a témában, köztük az Ön által említett könyv is. A legendát, számos feltételezés, találgatás övezi. Célunk a poszttal a legérdekesebb lehetséges mikrobiológiai okok bemutatása volt.

kmárton 2015.02.22. 20:24:32

@lutria: Az anthrax-ról bővebben ajánlom figyelmébe az alábbi orvos blogbejegyzését: medukacio.blog.hu/2014/07/20/az_anthrax_hogyan_ismerhetem_fel

mennyémá 2015.02.22. 20:48:41

@porthosz: mikor vontam én kétségbe az egyiptomiak tudását? én az áltudományos néphülyítésről emlékeztem meg.
@kmárton: milyen mikrobiológiai magyarázat van arra, hogy 3-4 hónappal a sír felnyitása után megcsíp valakit egy légy és az okozott vérmérgezésbe belehal a "megátkozott" személy? Valamint, hogy a másik sírfelnyitó ~16 évvel az események után rákban elhalálozik. Arról nem is beszélve, hogy aki felnyitotta a múmiát, az az elszenvedett átkok miatt tisztes öregkort megérve végelgyengülésben elhalálozik.
süti beállítások módosítása