Miért is fázunk meg könnyebben, ha hideg van?
2015. szeptember 26. írta: Lufivid

Miért is fázunk meg könnyebben, ha hideg van?

 

  Mindenki tudja, hogy hidegben tartózkodva, de még inkább hideg levegőt kapkodva könnyebben leszünk náthásak. Azt azonban kevesebben tudják, hogy miért is van ez így:

 A közönséges nátha kórokozója egy vírus, amit Rhinovírusnak neveznek. Sajátos tulajdonsága, hogy nem a 37 Celsius-fokot szereti, ami az emberi szervezet hőmérséklete, hanem ennél hidegebbet. Ez a vírus leggyorsabban 33°C-on növekszik.
 

 Pontosan emiatt szereti felső légútjainkat!

 Az állandóan ki-be áramló levegő úgy működik, mint egy légkondicionáló, kiválóan hűtve a légutakat, ezzel segítve a vírus szaporodását. Ehhez a hatáshoz hozzáadódik továbbá, hogy saját sejtjeink, köztük a fehérvérsejtek nem szeretik az alacsonyabb hőmérsékletet, mert 37°C alatt egyre lassabban képesek mozogni és működni, holott az immunsejteknek pont az lenne a dolguk, hogy minél gyorsabban odamenjenek és elpusztítsák a vírussal fertőzött sejteket.

Miért ilyen gyakori ez a betegség?

 Mert a vírusnak több mint 130 különböző típusát (ún. szerotípusát) ismerik eddig és ez a szám csak nő. Így az immunrendszer nem tud hatékony maradni egy korábbi fertőzés után, ha egy másik típus fertőz meg minket, hanem kezdődnek elölről a jól ismert tünetek.

Mit lehet tenni a megelőzésért?

 Nyilván mindenki tudja, hogy melegen kell öltözni, ha hideg van kint… Ám van egy másik fontos szabály: Alapos kézmosás! Sok más betegséghez hasonlóan ez a betegség is hatékonyan megelőzhető a rendszeres kézmosással.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr477838006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása