Mindig az ivás. Fókuszban a víz, tisztelet a tevének!
2015. április 01. írta: Lufivid

Mindig az ivás. Fókuszban a víz, tisztelet a tevének!

841366.jpg

 Találó hasonlattal élve azt mondhatom: A csapból is az folyik, hogy igyunk kellő mennyiségű vizet minden nap az egészségünk megőrzése érdekében. Aki ezt állítja annak nagyon is igaza van, hiszen a felnőtt szervezet kb. 60%-a víz. Lássuk részletesebben:

A kimeneti oldal:

 Vesénk folyamatosan azon dolgozik, hogy a szervezetben keletkező felesleges anyagcsere-melléktermékeket kiválassza a vérből a vizeletbe, hogy megszabadulhassunk tőlük. Varázslatra azonban a vese sem képes, hiszen bizonyos mennyiségű víztől muszáj megszabadulni, hogy abba bele tudja oldani a kiválasztandó anyagokat. Egy átlagos ember veséje kb. 500 ml, azaz fél liter vízbe tudja belepakolni egy átlagos napon keletkezett salakanyagokat. Ennyit tehát ki kell vizelnünk mindenképpen, ahhoz hogy tovább működhessünk. Ezen felül természetesen a vizelet mennyisége követi a bevitt folyadék mennyiségét, ezért általában kb. 1-1,5 liter vizelet keletkezik naponta.

 Folyadékot nem csak a vesén keresztül veszítünk, hanem a bőrön át folyamatos észrevétlen izzadással és a tüdőn keresztül a légzéssel is. Ezt a két folyamatot nevezzük együtt Perspiratio Insensibilis-nek, azaz "észrevétlen párolgás"-nak. Ennek mértéke 500-900 ml egy átlagos napon, ami kevés fizikai munkát takar teljesen közömbös hőmérséklet mellett (amikor nincs plusz izzadás). Továbbá a széklettel távozó 100 ml-t is megemlítem a teljesség kedvéért.

A bemeneti oldal:

 Bemeneti oldalon főként a megivott folyadékmennyiség szerepel, amibe bele tartozik az étkezéssel bevitt mennyiség is (fincsi vasárnapi húsleves és a napi egy alma, mely az orvost távol tartja). Az étkezés körülbelül 600-700 ml-t jelent naponta. Ám van még egy plusz bemeneti folyadék: ez pedig az anyagcsere folyamán melléktermékként keletkező víz! Egy átlagos ember naponta ezzel a módszerrel előállít magának 400 ml vizet! Ugye, hogy nem is elhanyagolandó mennyiség? Bizony nem, hiszen a teve főként ezzel a módszerrel képes túlélni a sivatagban! Rejtett zsírtartalékaiból nem csak energiát, hanem vizet is felszabadít. Esetünkben egyetlen baj ezzel, hogy nekünk kevés a 4 deci víz, a többit pótolni kell, hogy meglegyen a fenti számítás alapján kiürített 2-2,9 liter víz.

 Az általános ajánlások szerint napi 1,5 liter víz ivása javasolt. A fentiek alapján látszik, hogy ez nagyon is helytálló az átlagpopulációra számítva. Annyit azért hozzá tennék, hogy a vízigény nem ugyanaz egy 40 kg-os nő és egy 100 kg-os férfi esetében. Ezért a javaslatom a következő: 

 Testsúlykilogrammonként 0,3 deciliter vizet érdemes fogyasztani alaphangon, amely nyáron vagy erős fizikai munka esetén 0,4 vagy akár 0,5 deciliterre növelhető. A hangsúly a testsúlykilogrammon van.

Kiegészítés: A családunkban élő idősebbekre még érdemesebb a folyadékbevitel terén odafigyelni, ugyanis az életkor előrehaladtával az agyi szomjúságközpont valahogy ellustul és az idősek kevésbé éreznek szomjúságot. Ezért figyeljünk oda rájuk és biztassuk őket a kellő mennyiségű vízivásra, különösen nyáron!

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr267323982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása