A fiatal bőr titka már megint egy baktérium??
2015. október 31. írta: osuama

A fiatal bőr titka már megint egy baktérium??

 

 

Az emberek természete kifürkészhetetlen… Minden magasröptű gondolatot mellőzve leszögezhetjük: a korukkal szeretnek machinálni. Amíg az ember fiatal, felnőttebbnek, mikorra idős lesz, inkább fiatalabbnak látszana. Ez a második, amit kicsit talán nehezebb elérni, de a potenciális fizető közönség gondolatára mindig akadnak emberek, akik újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Egészen addig képesek gondolkozni, amíg eszükbe nem jut, hogy egy potenciálisan halálos mérget valakinek szépészeti okokból be lehetne adni. Kissé a dolog túldramatizált, de valójában erről szól a botox kezelés.

A Botox, teljes nevén Botulinum toxin egy Clostridium botulinum nevű anaerob baktérium által termelt enzim. A kórokozó többféleképpen juthat a szervezetbe, de a leggyakoribb és legveszélyesebb mód a fertőzött étel fogyasztása. A szerencsénk az, hogy ez az enzim hőre érzékeny, így egyszerű forralással is teljesen inaktiválni lehet. Leggyakrabban konzervekben (bár ez ma már nagyon ritka), illetve mézben fordulhat elő. A mézben rendkívül alacsony koncentrációban lehet jelen, amit az egészséges bélflóra inaktivál. Csecsemőkben, akikben még nem alakult ki a bél védelmi rendszere, ez a kis mennyiség is veszélyes lehet. Ezért CSECSEMŐKNEK MÉZET NEM szabad adni. (Ha többet szeretnél megtudni erről ajánlom a „Miért tilos a babáknak mézet enni?” című bejegyzést!). A toxin hatására az ember vázizmai elernyednek, és akaratlagosan nem lehet mozgásra bírni őket. (Az izmot beidegző ideg ingerületátvivő anyagának ürítését bénítja meg. Így a tudatos mozgásparancsot nem képes a vázizomra átvinni). A mérgezés, azaz a botulizmus izombénulással jár, mely eleinte az arcon kezdődik, végül a teljes testre kiterjedő izombénulást okozhat.botulinum_toxin1358744343702.png

És itt jön a képbe a szépségipar.

A ráncok kialakulása mögött több folyamat is áll. Egyrészt a sejtek természetes öregedésük során folyamatosan vizet vesztenek, így - ahogy egy szőlőszem mazsolává válása útján elindulva - vesztenek rugalmasságukból. Erre próbálnak megoldást kínálni a szuper hidratáló krémek. Ezen felül az arcon lévő ráncok kialakulásában az apró mimikai izmok elernyedési nehézsége is áll. Az ötlet az, hogy az izmokat botulinum toxinnal kezelve, a fokozott összehúzódást csökkentsük, így a ráncosodás egy másik elemét is befolyásolni tudjuk. Ehhez nem kell más, csak a bőrbe fecskendezni ezt a mérget. De nem mindegy, hogyan. Nem megfelelő dózisban, vagy nem megfelelő helyen alkalmazva a toxin nem csak a felületes, hanem az arcjátékért felelős izmokat is bénítja. Ezek után az alapvető érzelmek kifejezése is lehetetlenné válhat. Így hasonló állapot alakulhat ki:

 2702751270_a1c6210157.jpg

Ezen kívül problémát jelent, hogy egy kezelés nem tart örökké, mintegy 3 hónap alatt a botox kiürül az izmokból és a hatását elveszítve a korábbi állapot áll helyre. Így a tartós hatás érdekében rendszeresen ismételni kell a szurkálást. Már csak az a kérdés kinek mennyit ér meg a ráncainak kisimítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr147963154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása