A járványos agyhártyagyulladás és az oltás fontossága
2016. január 30. írta: Lufivid

A járványos agyhártyagyulladás és az oltás fontossága

Hasznos információk egy gyakran halálos, de megelőzhető betegségről

 Bár az internet nem mindig a legmegfelelőbb forrás, de számos igen hasznos és korrekt cikk található a járványos agyhártyagyulladásról, ezért merem az alapinformációkat rövidre fogni és inkább a megelőzésre, azaz a védőoltásokra fektetni a hangsúlyt. Bár ez nem a reklám helye, de meg fogom említeni a készítmények gyári nevét is annak érdekében, hogy konkrétan utána lehessen nézni ezeknek.

 A járványos agyhártyagyulladás (meningitis epidemica) kórokozója a Neisseria meningitidis baktérium, nem hivatalos nevén a Meningococcus. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed és a közösségben élőket veszélyezteti leginkább (kollégisták, katonák, börtönlakók, de lényegében minden nagyvárosi ember és a tömegközlekedés résztvevői stb). Óriási veszélye, hogy a fertőzés olyan súlyos lehet, hogy fel nem ismert esetben 24 órán belül halálos lehet.

Tünetei: Hirtelen hidegrázás és magas láz, erős fejfájás, gyengeség, elesettség. Az agyhártya érintettségekor a tarkó merevsége (a beteg a fejét nem tudja előrehajtani), hányás, szédülés, aluszékonyság lép fel. Gyakran vörös-lila zúzódásszerű, nyomásra nem halványuló kiütések jelennek meg testszerte, amely fontos jel a diagnózishoz, de kialakuló Waterhouse-Friderichsen-szindróma („mellékvese-bevérzés”) jele lehet, amely közvetlen életveszélyt jelent.

 Kiknél gyakori? Mint említettem a közösségben élőkre nézve különösen veszélyes, ám a 12-26 éves korosztályban és csecsemőknél a leggyakoribbak a fertőzések. További veszélyt jelent, hogy akár minden harmadik ember is hordozhatja tünetmentesen a kórokozót a felső légútjaiban, így tőlük elindulhat a fertőzés, ha fogékony embernek adják át a baktériumot. Különös fogékonyságot jelent, ha valakinek eltávolították a lépét (nekik kötelező is a védőoltás!).

 Terápia: Időben felismert esetben nagy dózisú célzott antibiotikum-terápia kezdődik, amely 90%-ban megmenti a páciens életét. A betegség 10%-ban kezelés mellett is halálos. Megelőző kezelés (antibiotikum-profilaxis) kell a beteg környezetében élőknek is!

Van védőoltás! 

 A baktériumnak több ún. szerotípusa van. Leggyakrabban az A, B, C, Y, W-135 típusok okoznak betegséget, melyek közül ma már mindegyik ellen létezik védőoltás. Az A,C,Y,W-135 akár egy vakcinában is fellelhető és elérhető Magyarországon is (ezek az ún. tetravalens vakcinák). A B-típus ellen még fiatal az oltás, de már alkalmazható.
Az oltásokról érdemes tudni, hogy vannak poliszacharid és konjugált vakcinák. Előbbiek kedvezőbb árfekvésűek, azonban csupán 2-3 évre szóló védettséget nyújtanak és nem csökkentik a hordozást. (Ilyen pl. a Mencevax-ACW135Y nevű készítmény).  
 A konjugált vakcinák hosszabb távon védenek és képesek a garatban vagy orrban hordozott baktériumok számát is csökkenteni, ezzel akadályozzák a betegség átadását is. (ACW135Y elleni konjugált: MenVeo, Nimenrix). Ez különösen olyan családokban fontos, ahol újszülött van, hiszen ők különösen veszélyeztetettek, de sajnos 2 éves kor alatt nem adható az oltás! Egyedül a C szerotípus elleni oltás (NeisVac-C, Menjugate) adható már 2 hónapos kortól, ám a felnőttekkel ellentétben a csecsemőknél csak a fertőzések egyharmadát okozza a C típus.
 A B szerotípus a csecsemők fertőzésének akár 86%-át is okozhatja, legtöbbször a 6-8 hónapos kor között. Ezért is áttörő jelentőségű az új B típus elleni vakcina, a Bexsero, amely csecsemőknek is adható. Magyarországon egyelőre nem mindenhol hozzáférhető, leginkább veszélyeztetettek (immunhiányos betegség, léphiány stb.) részére külön megrendelhető oltásként van jelen. Tudni kell azonban, hogy a B szerotípuson belül is közel 8000 féle alcsoportja van a baktériumnak és az oltás nem képes mindegyik fajta ellen teljes hatékonyságot elérni (az oltottak körülbelül 80%-a élvez teljes védettséget). Továbbá még nincs elegendő tapasztalat arról, hogy mennyi ideig véd és a hordozást csökkenti-e ez az oltóanyag.

 Összességében: Bár nem kötelező oltások, de erősen ajánlott a MenVeo vagy a Nimenrix és a NeisVac-C vagy a Menjugate oltások beadatása, melyek 3-5 évre védettséget nyújtanak!

 Az oltásokról megbízható és frissülő információt a www.oltasbiztonsag.hu weboldalon kaphatunk!

A cseppfertőzésről és az antibiotikum előtti időkről a Meningococcus-al kapcsolatban egy röpke történetet olvashatsz ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr898321966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása