Allergia új megközelítésben!
2015. április 29. írta: Lufivid

Allergia új megközelítésben!

allergia-ewo-d000015bb628b34cd0abf.jpg

 Az orvostudomány fejlődésével egyre egészségesebben és tovább élhetünk. Az oltásoknak és a higiéniának köszönhetően kevesebb baktérium, gomba és parazita támad meg bennünket életünk során. Néhány újabb tanulmány azonban ezek hátrányára hívja fel a figyelmet.

  A féregfertőzésekkel szemben immunrendszerünknek megvan a speciális fegyvere, mégpedig az ún. IgE osztályú antitestek. Az antitestek képesek kötődni a szervezet számára idegen anyagokhoz, ezzel semlegesítve vagy megjelölve azokat a fehérvérsejtek számára támadás célpontjául. Nagy mennyiségben azonban ezek az antitestek felelősek az allergiás reakciók leggyakoribb típusának kiváltásáért is, miáltal túlzottan érzékennyé és aktívvá teszik az immunsejteket!  
 A két funkció átgondolásával és pár kísérlet eredményeként született az ún. higiénia elmélet. Eszerint, ha fiatalabb korban nem találkozunk kellő mennyiségű támadható célponttal (kevesebb fertőzés ér minket a megfelelő tisztálkodás miatt), akkor idővel így is-úgy is „keres magának célpontot” immunrendszerünk. Ez ahhoz vezethet, hogy alapvetően ártalmatlan anyagok vagy ártalmas, de igen-igen csekély mennyiségben a szervezetbe jutó anyagokra túlzott IgE válasz jön létre, amely felelős lesz az allergiás reakcióért. Ilyen anyagok például a pollenek, néhány gyógyszer vagy a poratka ürüléke is.

Hogy mi a tanulság? Semmiképpen sem a higiénia csökkentése! Talán csak annyi, hogy sosem tudjuk igazán mi zajlik bennünk pontosan és mindig van mit tanulni az emberi test működéséről.

 Szeretném leszögezni, hogy ezek a kutatások igencsak új keletűek és erősen vitatottak is egyelőre. A felvetés mindenesetre izgalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr267403264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása