Miért hideg a rágó?
2016. március 28. írta: osuama

Miért hideg a rágó?

Na, és mi a helyzet a csípős paprikával?

kepkivagas_1.JPGBizonyára ma is, mint minden nap eszedbe ötlik a kérdés, ami nem hagy aludni, ami miatt lekésed a buszodat, ami miatt nem írtad meg a beszámolódat, sőt emiatt nem ízlik az ebéded sem. De most választ kaphatsz rá, miért is érzed hidegnek a mentolos rágót és miért kapkodsz levegő után egy „á, csak éppen pikáns”-paprika után.



A környezetünk hőmérsékletének érzékelése az egyik nagyon fontos feladata a bőrünknek és nyálkahártyáinknak. Már tapasztalati úton is tudhatjuk, mennyire kellemetlen élmény lehet meggondolatlanul a vasárnap déli húslevesnek - már éhségünket nem türtőztetve - mohón nekiállni, vagy a málnás jégkásából nagyot szippantva nyáron „agydermedést” kapni. Azonban a két szélsőséges eset között is nagyon pontosan tudjuk meghatározni a megérintett tárgyak hőmérsékletét.

 


image-20150122-12091-x6p73r.jpgA bőrben számos idegsejt található, amiknek a feladata, hogy a különböző információkat az agyunkba elszállítsák. Ezen sejtek felszínén nagyon sok féle olyan fehérje van, ami azzal a funkcióval van megbízva, hogy így, vagy úgy, de végül elektromos ingerületet alakítsanak ki, ami aztán információként az agyba eljut. Ezeket a fehérjéket receptoroknak is nevezhetjük, azaz valamit érzékelőknek. Ezek közül most egy különleges családot szeretnék bemutatni: a TRP-receptorokat.

Különlegességük, hogy a külvilág hőingereire képesek reagálni. A család egyes tagjai más-más hőmérsékletre a legérzékenyebbek. Így a fájdalmasan hidegtől a forróig mindent érzékelni tudunk. Azonban, ami érdekes, hogy ezeket a receptorokat képesek különböző kémiai anyagok is ingerelni. Először itt jön képbe a mentol, mely a hideg érzékelésünkért felelős (TRPM8) receptort hozza aktív állapotba. Így tehát, egy rágó vagy mentolos cukor elfogyasztása közben kellemes hűvös érzés járja át a szánkat, sőt az utána ivott víz is nagyon hidegnek tűnik. A pólus másik végén helyezkedik el a kapszaicin-receptor (TRPV1), ami a csípős paprika hatóanyagára, a kapszaicinsavra érzékeny, forró hatást kiváltva.


chilli-on-fire.jpgLegújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a két természetes hatóanyag a másik receptorán hatva képes érzékteleníteni bizonyos mértékig azt. Tehát ha nem szeretnénk, hogy túl hidegnek érezzük a rágót, lehet egy kis Erős pistával javítani a dolgon, vagy ha mégis túl erősek bizonyult az „enyhén csípős” házi savanyú, egy rágó esetleg segítséget nyújthat. Hogy ki melyiket használja gyakrabban, az már az ő dolga.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr298531634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása