Káposzta nőtt a nyakamra! Avagy az vagy, amit megeszel?!
2015. március 21. írta: Lufivid

Káposzta nőtt a nyakamra! Avagy az vagy, amit megeszel?!

 

 Az orvosi szaknyelvben strúmának, magyarul golyvának nevezik azt a jelenséget, amikor az ember pajzsmirigyállománya növekedésnek indul és feltűnő „dudort” hoz létre a nyakon. Ez a növekmény az Ádám-csutka környékén látható és általában tapintható is. Hátterében számos ok lehet a gyulladástól a jóindulatú megnagyobbodáson át, autoimmun-megbetegedésen keresztül a rosszindulatú daganatokig. Tünetek is okozhat, amennyiben túl nagyra nő és ezzel nyomja a környező szerveket, vagy amikor hirtelen túl sok pajzsmirigyhormont kezd termelni a többlet mirigyállomány. Leggyakoribb oka azonban a jódhiány. A jód ugyanis elengedhetetlen a mirigy számára, hogy pajzsmirigyhormont tudjon termelni, ezért ha nem viszünk be eleget, a szervezet érzi a hormonhiányt és buzdítja a pajzsmirigyet a termelésre. Szegény mirigy pedig növekedésnek indul, ezzel próbálkozva utolérni magát az elmaradásban. Természetesen ez nem jöhet össze elegendő jód nélkül.

 Ám van egy érdekes módja a golyva kialakulásának, amikor nem tudnak az orvosok semmit megállapítani, hogy mi okozza a megnagyobbodást, ám a szemfüles endokrinológus felteszi a nagy kérdéseket:

„Nem eszik Ön túl sok káposztafélét, karfiolt, kelbimbót, karalábét? Esetleg nem szed túl sok kalcium tablettát?”


 Bizony-bizony, ilyen egyszerű étkezési és életvitelbeli szokások döntően befolyásolhatják sorsunkat! A káposztafélékben ugyanis találhatóak olyan vegyületek, amelyek nagy mennyiségben gátolják a pajzsmirigyhormon szintézisét (előállítását), ezért a jódhiányhoz hasonlóan kevés hormon lesz, a szervezet pedig ugyanúgy a pajzsmirigy-stimulálása mellett dönt, ezzel golyvát okozva.

Egyetek sok zöldséget és kalciumot, de fő a változatos étrend, ezzel elkerülhetőek a hasonló esetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr117287093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása