Edzés és alkohol együtt?!
2015. március 04. írta: Lufivid

Edzés és alkohol együtt?!

 

 Első cikkeink között jelent meg, hogy az levezetés miért olyan fontos az edzést követően. Elég bő lére is sikerült az a cikk, de nem hiába! A magyarázat, hogy miért fokozza az edzés az alkohol káros hatását, szintén itt keresendő: A tejsavban! 
Előző cikkhez katt ide: http://medikus.blog.hu/2014/11/06/az_edzes_es_a_levezetes_fontossaga

 Az előző cikkből megtudhattátok, hogy az edzés, különösen, ha anaerob, rengeteg tejsavat szabadít fel az izmokból. Ennek oka, hogy kellő mennyiségű oxigén nélkül anaerob módon bomlik le a sejtekbe jutó glukóz. Ekkor azonban csak tejsavig jut el a lebontási folyamat. A tejsav az izmokból a vérbe lökődik és a májunkra vár a feladat, hogy tovább alakítsa.
 Az alkohol lebontásáért szintén a máj felelős és miközben szorgosan dolgozik rajta, rengeteg tejsav (azaz laktát, ami a tejsav proton nélküli formája) termelődik a felboruló energia-egyensúly és az alkohol okozta sejtkárosodás miatt. Itt tehát nem az izomban, hanem a májban termelődik tejsav, azonban így is jelentős mennyiség kijut a keringésbe, a hatása pedig ugyanaz lesz: Sav lévén erősen savasítja a vért (acidózist/acidaemiát okoz), ezért a sejtek nem fogják magukat olyan jól érezni, károsodik anyagcseréjük és funkciójuk. Egyesek szerint a másnaposság egyik oka lehet ez a laktátacidózis. Másik oka az alkohol okozta vízvesztés, azaz dehidráció, amely szintén nem tesz jót az edzésnapokon. 

 Meg is van a végkövetkeztetés: Ha egyazon napon végzünk intenzív testedzést aztán este még garatra is töltünk, akkor egymást erősítő köröket alakítunk ki, aminek eredménye egy hatványozottan súlyosabb laktátacidózis lehet, mintha külön-külön ért volna minket e két hatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr637227499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása