Luftwaffe és az Amphetamine
2015. december 26. írta: kmárton

Luftwaffe és az Amphetamine

luftwaffe.jpg

1972-ben Heinrich Böll nyerte az irodalmi Nobel díjat. Német íróként a húszas évei elején ő sem menekült meg a katonai szolgálat alól, így a Harmadik Birodalom katonájaként Romániában, Magyarországon és számos más helyen is szolgált. 1940-ben egy levelében erre kéri a családot: 

Tudnátok nekem egy kis Pervitint küldeni? 
Mint később kifejti, ez segíti őt ébernek maradni, és a háború borzalmait, ha csak egy kis időre is, de elfeledteti. 
.
Mi ez a Pervitin, a « pilóták sója », a « háborús drog » ? 
Mi az az anyag ami egy pilótát akár egy kis alvással is képessé teszi arra, hogy ha kell rögtön újra repüljön? 
.
pervitin_jpg.png
A Pervitin alapja az Metamphetamine. 
.
A pilóták mellett a tankban szolgáló katonák mint « Panzerschokolade/ Tank-csokoládé »  kapták, sőt maga Theodor Morell, Hitler személyi orvosa is adagolta a Führernek intavénás injekciókban. 
Milyen « előnyös »  tulajdonságai vannak az Metamphetaminnak?
Amellett hogy orálisan adagolva éberséget, étvágytalanságot okoz (a táplálékfelvétel regulációját tudja befolyásolni a hypothalamusban), hangulatjavító, koncentrációs képességet emelő tulajdonságai miatt is válhatott ennyire népszerűvé a náci hadseregben. 
Ezek alapján jogosan tehetjük fel a kérdést, ha én egy vékony, koncentrált, jókedélyű, éber emberré válok egy kis tablettától, akkor ez az emberiség második legnagyobb felfedezése a kerék után? 
Sajnos, azért a dolog nem ilyen egyszerű. 
A folyamatos adagolás egy ördögi spirált alakít ki. Sajnos ez a circulus viciosus egyre nagyobb adagokat követel, különben a hatás elmarad, a szervezet hozzászokik. Ez a dependencia nagyon megnehezíti a leszokást. Elvonáskor mániákus hisztériás rohamok jelentkezhetnek, az ezen kívüli mellékhatás profil sem olyan kecsegtető; a személyiség megváltozik, agresszív megnyilvánulások, paranoia, pszichózisok lehetnek. Egy érdekes ám de annál borzasztóbb tünet lehet a « mikróba téboly », az ember azt érzi, mintha bogarak ezrei rohangálnának rajta. 
.
A mai német hadsereg már régen nem használja ezt a gyógyszert, igaz míg a NSZK seregének 1970-ig, addig a NDK katonaságának 1988-ig tartott, míg kivonták a forgalomból. 
.
Forrás: 
Der Spiegel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr967965836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása