Időskori spontán látásjavulás!
2015. október 10. írta: Lufivid

Időskori spontán látásjavulás!

 

images_2.jpg

 

 Körülbelül 40 éves kortól válik észrevehetővé, hogy bizony egyre nehezebb a közeli betűket elolvasni. Aztán eljön a pillanat, amikor már zavaróan messzire kell tartani az újságot. Ez az időskori látásromlásnak nevezett folyamat. Szerencsére egy régi találmánnyal, az olvasószemüveggel könnyen segíthetünk ezen a problémán. Hátterében a velünk együtt öregedő szemlencsénk rugalmasságának csökkenése áll. A szemlencsét körbeveszik a lencsefüggesztő rostok, melyek végén a sugártest (egy körkörös izom=musculus ciliaris) foglal helyet. A sugártest elernyedésekor a lencsefüggesztő rostok megfeszülnek és igyekeznek kiegyenesíteni a lencsét, hogy távolra fókuszálhassunk. Amikor azonban közelre akarunk tekinteni, akkor a sugártest összehúzódik, a rostok ellazulnak és a lencsére vár a feladat, hogy saját rugalmasságánál fogva „begörbüljön”, így közelre fókuszáljon. Az idősödő lencse veszít víztartalmából, kevésbé rugalmas, így már nem képes annyira meggörbülni, hogy a retinára élesen leképezze a közeli tárgyakat.

Most jöjjön az előbbi ellentéte: az időskori látásjavulás!

 Erről keveset lehet hallani, pedig ez egy létező jelenség! Előfordul, hogy valaki azt tapasztalja, hogy kicsivel gyengébb szemüvegre van szüksége a sok éven át viselt erősebb szemüveg után. Sajnos ebben az esetben nem csodáról van szó, sőt nem is egy megnyugtató folyamatról.

Hátterében a kezdődő cataracta, azaz a szürkehályog áll!

 A szürkehályog okozta látásromlás vagy akár látásvesztés oka, hogy a lencse egy szerkezeti átalakuláson megy keresztül, miközben átlátszatlanná válik. A fény többé nem lesz képes átjutni rajta és nem éri el a retinát. A cataracta kezdetben csak a szemlencse kicsiny részeit érinti és kialakulása alatt mintegy görbíti a lencsét, miközben a fény nagy része még képes átjutni rajta. Ezzel magyarázható, hogy az illető jobban lát, mint addig, hiszen az erősebben görbülő lencse miatt könnyebben fókuszál közeli tárgyakra.

Természetesen, ha valaki ilyet tapasztal, mihamarabb forduljon orvoshoz, ugyanis a betegség idővel rosszabbodik! Szerencsére a tudomány kínálhat megoldást...

Forrás: http://emedicine.medscape.com/article/1210914-overview

princ_rm_photo_of_close_up_of_eye.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr807911384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása