Széklet-transzplantáció!
2015. július 19. írta: Lufivid

Széklet-transzplantáció!

Nem csalás, nem ámítás!

fecal_transplant.jpg

  Mindig előrukkol valami újjal az orvostudomány, de hogy pont valami ilyen bizarr ötlettel? Igen!

 Előző cikkemben már szót ejtettem a normál flóra fontosságáról, amit ez az írás csak tovább erősít. Már régóta lehet kapni gyógyszertárban prebiotikumokat (normál flórát elősegítő anyagok) és probiotikumokat (normál flórát alkotó konkrét baktérium-kivonat). Még általánosabbak az élőflórás joghurtok és kefírek. Ezek általában képesek segíteni a megfelelő flóra kialakulását, azonban vannak súlyosabb esetek, amikor ez nem elég.

 Ilyen például az, az egyre gyakoribbá váló eset, amikor egy fertőzésben szenvedő beteg masszív antibiotikus terápiát kap, aztán a harmadik kórházi napon hirtelen hasi fájdalmai és hasmenése lesz. Kiderül, hogy az antibiotikum nem csak a kórokozó bacikat, hanem a jó bacikat is megölte a bélben és az antibiotikumra igen rezisztens Clostridium difficile nevű baktériumfaj indult szaporodásnak, ő okozza a tüneteket. Ilyenkor jön a gondolat: az egészséges bélflórájú emberek bélflóráját kellene valahogy átvinni. Transzplantálni, mint a szerveket!

 A széklet-transzplantáció már egy ideje működő dolog és rendkívüli sikerekről számolnak be róla. Szó szerint az történik, hogy a beteg hozzátartozói behozzák a székletmintájuk a klinikára, amelyből a laboratóriumban kivonatot készítenek a benne található baktériumokból és az így nyert por állagú anyagot egy pofás kapszulába téve a beteg lenyeli. Rövid időn belül drámai javulás következik be. A rokonoktól való mintavétel előnye az együttműködésen kívül az, hogy nagy valószínűséggel a hasonló környezetben élő emberek flórája igen hasonló, ezért megfelelő lesz a betegnek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr787639234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása