Húsvéti különszám: A tojás bizony főve jó
2015. április 05. írta: Lufivid

Húsvéti különszám: A tojás bizony főve jó

 Azt hiszem a cím nem kell, hogy meglepjen senkit, azonban mindig akad pár lelkes versenyző, aki megpróbál boldogulni a nyers tojás fogyasztásával, legyen ennek oka valami „speciális diéta” vagy éppen a főzőlap hiánya a kollégiumban.

Miért nem jó nyersen a tojás?

 A főzéssel járó igen magas hőfok számos kórokozót képes elpusztítani, köztük a szárnyasok normál bélflórájához tartozó Salmonella-fajokat is. A Salmonella egy igen izmos baktérium, amely egy egészséges immunrendszerű emberben is képes salmonellás ételmérgezést, azaz salmonellozis-t okozni. Ez masszív hasmenéssel, hányással, hasi görcsökkel járó igen kellemetlen fertőzés, amely általában egy hét alatt spontán gyógyul, ám figyelni kell, nehogy kiszáradjon az illető a sok nem tervezett folyadékvesztéstől. Idősekben és gyerekekben ezzel szemben akár agyhártyagyulladásig is fajulhat a fertőzés, így érdemes a családra odafigyelni, amikor tojást készítünk. Van olyan mikrobiológus, aki szerint jobb lenne a tojást minden használat előtt fertőtlenítő oldattal megtisztítani.

 A főzés melengető hatása másra is jó: A tojás fehérjében található egy avidin nevű molekula, amelynek feladata a Biotin (más néven H-vitamin vagy B7-vitamin) igen erős megkötése. A vegyület haszna még kérdéses a tojás szempontjából, de nem kérdéses a hátránya az ember szempontjából. Azzal, hogy az avidin leköti a bélcsatornánkban található Biotin-t, meggátolja annak felszívódását. Igen sok tojás szükséges a B7-vitamin hiányának kialakulásához, azonban ha valaki alapból is hiánnyal küszködik, akkor ennek az ismeretnek igen nagy haszna lehet. A főzés denaturálja, azaz inaktívvá teszi az avidint. 

 A Biotin fontos a zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a haj, a bőr és a körmök egészségéhez. Megtalálható a diófélékben, rizsben, májban, zabpehelyben és különleges módon a tojássárgájában! Van a természetnek humorérzéke, nemde?

Boldog Nyuszit Nektek! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr717340682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása