Terhességben semmi cicó!
2015. március 25. írta: Lufivid

Terhességben semmi cicó!

1345800501.jpg

 

 A mai cikkben egy igen aprócska élőlényről lesz szó, amely számos érdekességgel, azonban még több veszéllyel bír. Annyira aprócska, hogy nem látható, ugyanis egy mikroszkópikus méretű egysejtű parazita élőlényről van szó, egy úgynevezett protozoon-ról, kinek neve Toxoplasma gondii.

Lássuk az alaptényeket:

 A Toxoplasma a macskafélékben lakik (ők a végső gazdák), bennük tud jól fejlődni és szaporodni. Szaporodási ciklusának egyik fázisában egy ún. cysta (ejtsd: ciszta) jön létre, amely csak arra vár, hogy fertőzhessen. A cysta megjelenik a macska székletében, ezzel a macska folyamatosan képes környezetét fertőzni. A környezetből a cysták (általában macskaszéklettel szennyezett étel, gyümölcs, zöldség segítségével) bejutnak a közti gazdákba, melyek a sertés, a szarvasmarha, a kecske, a juh, és maga az ember is. A közti gazdák bélrendszerében aktiválódik a cysta, a bélből a véráramba jut, ahol hasadással igen gyors osztódásra lesz képes. A vérben végbemenő gyors szaporodása után befészkeli magát a szövetekbe (pl. izom, agy, máj, szem, tüdő), ahol ismét cystákat képez. Ezek a cysták szintén fertőzésre képesek és könnyen bejutnak az emberbe, amennyiben megesszük az előbb említett állatok húsát, máját, stb.

 Mivel ún. opportunista patogénről (feltételes kórokozóról) van szó, ha immunrendszerünk jól működik, akkor egy Toxoplasma fertőzés maradhat akár teljesen tünetmentes, esetleg a nyirokcsomók enyhe duzzanatával vagy kis hőemelkedéssel megússzuk a fertőzést. Azonban, ha immunrendszerünk lustálkodik (immunszupprimáltak vagyunk, például hosszas szteroid-kezelés, transzplantáció vagy AIDS miatt), akkor súlyos agyhártya-, agyvelőgyulladás vagy retinakárosodások léphetnek fel.

Terhesség:

A probléma az, hogy a Toxoplasma képes átjutni a placentán, ezáltal az anya véréből a magzat vérébe juthat. Előfordulhat tehát, hogy az anya nem is érzi a betegséget, mégis az intenzív fejlődésben lévő magzatot olyan súlyos károsodások érhetik, amelyek akár spontán vetéléshez is vezethetnek! Ezért terhesség folyamán tartózkodni kell a macskáktól és főleg nem szabad a lakásban tartott macskával közösködni a terhesség ideje alatt!

 Természetesen előfordulhat, hogy az anya már korábban átesett Toxoplasma fertőzésen és hatásos ellenanyagok védik őt és magzatát is a fertőzéssel szemben. Ám nem érdemes kockáztatni. Létezik teszt a toxoplazmózis szűrésére, amit érdemes lehet elvégeztetni minden terhességben, ám különösen fontos, ha otthon a lakásban macskát tartunk. Amennyiben a teszt jelenleg fennálló fertőzést jelez, nem kell megrémülni, létezik antibiotikus kezelés, amely képes megszüntetni a fertőzést. A teszt továbbá kimutatja azt is, ha a korábbi fertőzésből származó ellenanyag jelen van, így hatásos a védettség. Azonban úgy gondolom, jobb a bajt megelőzni és nem cicózni egy ideig.

 

További érdekességek a Toxoplasmáról:

 Egerek szintén megfertőződhetnek, azonban kutatók érdekes dolgot fedeztek fel a fertőzött egerek megfigyelésekor. Ugyanis a toxoplazmás egerek elvesztették félelemérzetüket a macskákkal szemben! Igen, a Toxoplasma képes befolyásolni az egerek viselkedését. A kutatók úgy gondolják, hogy ennek evolúciós előnye a parazita szempontjából, hiszen a bátor kisegereket a macskák könnyebben elfogyasztják, így a Toxoplasma bejuthat végső gazdájába, a macskába.

 Felmerül azonban a kérdés, hogy esetleg az emberre is hasonló hatásuk lehet ezeknek az alattomos parazitáknak? Ez a téma kutatások tárgyát képezi jelenleg és még nincs elegendő bizonyíték, de a jövő tartogathat meglepetéseket…

 

Forrás: Orvosi Mikrobiológiai Intézet- előadás és szemináriumok; nature.com, Nature doi:10.1038/nature.2013.13777

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr357300199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása