A kék-zöld foltok rejtélye
2015. február 25. írta: Lufivid

A kék-zöld foltok rejtélye

 

 Apró zúzódások mindenkin előfordulnak, mert képtelenség, hogy mindig minden egyes kapillárisunkra vigyázni tudjunk. Nincs is ezzel probléma, hiszen szervezetünk fel van erre készülve. Zúzódásról akkor beszélünk, amikor tompa, de erős behatás éri a szöveteket, amitől nyílt seb nem keletkezik a bőrön, azonban a mélyben elpattannak kisebb-nagyobb erek. Ezekből az erekből vérzés indul a szövetek közé, amit a vérrel odaáramló vérlemezkék, a vérben található alvadási faktorok és az erek automatikus összehúzódása hatásosan csillapít, de egyértelmű, hogy némi vér így is kijut a szövet közti térbe.

 Ez az első állomás a zúzódás folyamatában, a piros szín: a kiáramló vérben található vörösvértestek hemoglobinja piros színű, amikor oxigénnel töltött. Ekkor nevezhetjük oxyhemoglobinnak is, ami csak azt jelenti, hogy oxigént kötő állapotban van a molekula. A  hemoglobin egy fehérje, melynek közepén egy vas-ion található és így hatékonyan képes megkötni és szállítani a test minden sejtjéhez az éltető oxigént. Amikor a vörösvértestek (továbbiakban vvt-k) leadják az oxigént a szövetnek, akkor a hemoglobin oxigén mentessé válik, ekkor deoxyhemoglobinnak hívjuk. Ez viszont már kékes-lila színű!
A szövetek között megrekedő vvt-k hamar elveszítik oxigénjüket és így a második állomáshoz érünk a kékes-lila színű deoxyhemoglobinhoz.

 Eközben szervezetünk észlelte a sérülést és fehérvérsejtjeink azonnal sietnek is, hogy minél hamarabb helyreállítsák a rendet. A makrofágok szervezetünk nagy takarítói, akik mindent megzabálnak, amit idegennek vagy nem oda illőnek találnak. Így tesznek az érpályán kívül rekedő vvt-kkel is, hiszen semmi keresnivalójuk az ereken kívül. Bekebelezésük után el is kezdik őket emészteni, teljesen ugyanazokkal a módszerekkel, ahogyan azt a lépünk és májunk teszi nap, mint nap a sok millió elöregedő vörösvértesttel, akik szintén lebontásra vannak ítélve. A hemoglobin szétválik hem-re és golibinra. A globin csak fehérjéből áll, ezért aminosavakra bontja a sejt és a továbbiakban bármilyen új fehérjét képes lesz belőle gyártani. A hem egy gyűrűs szerkezetű molekula, melynek közepén van a vas-ion. A gyűrű speciális enzim segítségével bomlik fel (ún. hem-oxigenáz) és így a vas szabaddá válik, a vérbe kerül és újrahasznosítódik új vvt-k képzésére. A felbomló gyűrűs szerkezet neve biliverdin, amely már zöld színű. Ez a harmadik állomás.
 Ennyivel azonban nem elégednek meg a makrofágok, mert a biliverdin mérgező a szervezetre nézve, ezért egy újabb enzim segítségével (biliverdin-reduktáz) bilirubinná alakítják, amely már kevésbé toxikus (de még mindig az). A bilirubin sárgás-barna színű, ez a negyedik szín. A bilirubin a vérbe kerül és a májba szállítódik, ahol további reakciók segítségével alakul át vízben oldható, nem mérgező salakanyaggá, majd a széklettel és vizelettel távozik belőlünk.
 Létezik azonban egy ötödik szín, amely csak igen nagy kiterjedésű vérzés esetén alakul ki. Ez a hemosiderin színe, amely barnás-feketés áranyalatú. Akkor képződik, amikor a makrofágok nem képesek elég gyorsan végrehajtani az előbbi reakciókat és így a vas felhalmozódva okozza ezt a jellegzetes színt.

 Ezeket követően szépen lassan minden törmelék eltakarítódik a zúzódás helyéről és az erek is újraképződnek, helyre áll a rend és a bőr eredeti színe is. Szervezetünk csodálatos regenerációs képességének hála hamarosan már emlékezni sem fogunk a zúzódásra.

Forrás: Ádám Veronika - Orvosi biokémia

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr627194311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása