Miért nem érzik a macskák az édes ízt?
2015. január 28. írta: kmárton

Miért nem érzik a macskák az édes ízt?

candy-cat-lick-lollipop-pleasure-sweet-favim_com-62612_large.jpg

Az ember szemben a szaglással, (ahol akár több ezer szagot tud elkülöníteni), az ízleléskor csak öt alapízt tud észlelni.  Ez az édes, sós, savanyú, keserű, és az umami íz. (Ez utóbbi jellegzetes íze a távol-keleti konyhának, a kínainak, oka a mononátrium-glutamát. A hozzáadagolt nátrium-glutamát adja a tipikus ízét az ilyen jellegű ételeknek.)

Érdekes megfigyelni, hogy a bolti felvágottak, párizsik 99%-ba belenyomják a nátrium-gluatmátot, ezzel a "finom ízt" kölcsönözve a hústermékeknek. 

Az ízérzékelésben különböző csatornák, receptorok játszanak szerepet. Az édes és umami ízt detektáló receptorok egy közös családból származnak. Ők detektálják a szervezet számára fontos, értékes anyagokat. Három receptor vesz ebben részt: T1R1, T1R2, T1R3. Ezeket a receptorokat az ízérzékelő sejt különböző kombinációkban tudja expresszálni, a felszínére kitenni, ettől függ, hogy az adott ízérző sejt umamit, vagy édes ízt fog érzékelni. 

Ha a sejt felszínén a párban expresszálódott receptorok:

T1R2, T1R3 -édes,

T1R1, T1R3 -umami 

ízt fogja érzékelni az ízérző sejt. 

A macskafélékben viszont a T1R2 receptor hiányzik, így se a házimacska, se a tigris, de még az oroszlán sem érzi az édes ízt. Így ha neaggyisten lenne otthon egy tüzes karikátok és egy oroszlánotok, akkor ne csodálkozzatok, ha a kockacukorért nem ugrik át. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr467112925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása