Baktériumok, ereklyék, rejtélyek
2015. április 11. írta: osuama

Baktériumok, ereklyék, rejtélyek

Engedjék meg, hogy bemutassam Önöknek a Serratia család egyik legismertebb tagját, a Serratia marcescens-t. Ezen gyakori Gram negatív baktérium egyik legjellegzetesebb tulajdonsága, ahogy láthatják is, a vörös pigment (prodigosin) termelés. Képes emberi fertőzéseket is okozni, melyek között kiemelendő a sebfertőzés, húgyúti fertőzés és bizonyos estekben tüdőgyulladás. Ez eddig nem is kimondottan érdekes.

serratia-marcescens-in-a-petri-dish.jpg


De Önök szerint mire hasonlít?

Valószínűleg kevesen mondanák elsőre, hogy vérre, pedig talán érdemes ezt az aspektusát is megvizsgálni közelebbről.

Biztosan nagyon sokan hallottak már a különböző rejtélyes esetekről, ahol mágikus tárgyakon jelent meg vérnek tetsző váladék. Ez mindenkiben más gondolatokat ébreszt. Vannak, akik üzenetnek tekintik a felsőbb erőktől és vannak az örök szkeptikusok (meg persze olyanok is, akiket pont nem érdekel). Akár az egyik, akár a másik csoportot gyarapítja az ember, vizsgálatok igazolták, hogy egyes esetekben a vérszerű anyag nem volt más, mint a S. marcescens által képzett telepek.

s-mother-mary-bleeding-large.jpg

 

A kérdés nyitott marad továbbra is: hogyan kerültek oda ezek a baktériumok? Véletlen, egy hozzáértő lelkes illető, avagy deus ex machina? Mindenki döntse el magában. 

corbis-42-24986490.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr947359312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása