Miért pisilünk sokat az alkoholtól?
2015. március 07. írta: Lufivid

Miért pisilünk sokat az alkoholtól?

 A szív által kidobott összes vér 20%-a a vesékbe jut az artériák segítségével, ami percenként kb. 1 liter vért jelent egy 70kg-os felnőtt esetében. Ezt a hatalmas mennyiségű odaérkező vért a vese folyamatosan megszűri és naponta kb. 180 liter (!) szűrletet képez! A szűrlet az, ami a vérből kiszűrődött a vesében, ám még nem fogjuk kivizelni mindet, mert az értékes tápanyagok és a víz nagy része visszaszívódik a vérbe és végül csak a salakanyagok fognak távozni egy kevéske víz kíséretében. Így lesz egy átlagos napon 1,5 liter vizeletünk. Természetesen a vizelet mennyisége nagy mértékben függ a bevitt folyadék mennyiségétől, ami finom szabályozás alatt áll. Nem ismertetném a szabályozás minden részletét, kiemelném azt, amit az alkohol nagyon ügyesen befolyásol! Ez pedig az antidiuretikus hormon (ADH), másnéven vazopresszin.

 Az ADH-t a hipotalamusz termeli és egyenesen az agyalapi mirigybe transzportálja, ahol raktározódik. Innen kerülhet aztán a keringésbe, amennyiben azt érzékeli a központi idegrendszer, hogy vízhiány van a szervezetben. A mirigyből az ADH a keringés segítségével eljut a vesébe és ott megnyit a víz számára olyan járatokat (aquaporin csatornákat), amelyeken keresztül a szűrletből a víz nagy mennyiségben visszamehet a keringésbe, ezáltal megelőzve a vízvesztést. Ennek hatására a napi vizelet mennyisége 0,5 literre csökkenthető.
Az alkohol már a kezdeteknél befolyásolja a rendszert, ugyanis gátolja a termelődést a hipotalamuszban és az agyalapi mirigyet is gátolja, hogy a keringésbe juttassa az ADH-t! Ha nincs ADH, akkor a vese „úgy érzi”, hogy a vizet nem kell visszaszívni, nyugodtan mehet a vizeletbe. ADH hiányában a vizelet mennyisége elérheti a 20 litert is naponta! Az alkohol természetesen nem képes teljesen legátolni az ADH termelést, így 20 liter vizeletünk nem lesz egy ferde éjszakán (ehhez vízbevitel is kellene, hogy legyen mit…), de azt hiszem mindenki ismeri, amikor iszogatás közben az emberek egymást váltva mennek a mellékhelyiségbe. Az alkohol kiszárító hatásának is egyik magyarázata ez a hatás. Hasonló hatásúak egyébként a szteroidok és a koffein is.

 Létezik egy betegség is, amelynek lényege, hogy az ADH nem termelődik megfelelően vagy a vese nem képes érzékelni jelenlétét. Ez a betegség a diabetes insipidus (nem mellitus!!). Tünetei a rengeteg híg vizelet és az állandó szomjúság.

 

Forrás: Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve; Élettan gyakorlatok 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr257247865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása