Másnaposság és paracetamol
2015. február 28. írta: Lufivid

Másnaposság és paracetamol

 

 Egy ferdére sikerült este után könnyen ébredhet az ember fejfájással, de bármilyen más fájdalommal is az előző este történtek függvényében. De hisz a világ tele van gyógyszertárakkal és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal! Igen ám, de ész nélkül nem érdemes kapkodni bármit, hiszen májunk amúgy is meg lett terhelve és valószínűleg még nem heverte ki az előző napi fáradalmakat. Ezért ha javasolhatom gyógyszerek helyett inkább a sok víz ivásában és Édesanyánk fennséges húslevesében keressük a gyógyulást, meg persze a sok pihenésben. Ám ha gyógyszerre szorítkozunk egy a fontos:

MÁSNAPOSAN SOHA NE PARACETAMOL (ACETAMINOPHEN) TARTALMÚ GYÓGYSZERT!

 A paracetamol, másnéven acetaminophen hatásos láz- és fájdalomcsillapító szer. Igen elterjedten használják szerte a világon. Jöjjön a pro és kontra.

Miért ne szedjük másnaposan?

 Májunkban az alkoholt az ún. citokróm P-450 nevű enzimrendszer családtagjai bontják le egyre kisebb molekulákká. A májsejt képes érzékelni, hogyha túl sok a munkája, azaz túl sok az alkohol és már egész rövid idő alatt (akár egyszeri nagy ivás után is!) elkezd egyre több és több enzimet gyártani. Hogyha több az enzim, akkor hamarabb végeznek a melóval és hamarabb kitisztulunk. Részben ez a magyarázat arra is, hogy létezik bizonyos fokú hozzászokás az alkoholhoz = aki „edzett” az jobban bírja.

 Itt jön a bökkenő: A paracetamolt ugyanez az enzimcsalád bontja le!

Hogy miért baj ez? Mert a paracetamol bár önmagában nem mérgező, a májenzimek                                    hatására nagyon is toxikus anyaggá alakul át!

 Tehát: előző nap megittuk a magunkét alkoholból --> citokróm P-450 enzimek mennyisége megnőtt --> paracetamol nagyon gyorsan lebomlik (így nem is hat kellően) ám cserébe hirtelen nagy mennyiségű mérgező köztitermék szabadul fel.

 A mérgezés megnyilvánulhat: Az első 24 órában étvágytalanság, hányinger, hányás, hastáji fájdalom, izzadás, általános gyengeség, rossz közérzet, amelyek általában enyhülnek 1-3 napon belül, azonban megmarad a hastáji fájdalom (a has jobb felsõ negyedében). A 72. óra után a toxicitástól függő súlyosságú tünetek várhatóak: fulmináns (gyors lefolyású) májelégtelenség, agyi funkcióromlás, esetleg kóma. Igen súlyos esetben a 3-5. nap táján bekövetkezhet a halál. Azoknál a mérgezetteknél, akik túljutnak ezen a harmadik szakaszon, a klinikai tünetek enyhülnek és szerencsés esetben nem alakul ki krónikus májfunkcióromlás.

 A tünetek nem specifikusak, ezért nehéz lehet a mérgezés felismerése. Az orvosnak mindenképpen említsük meg, ha szedtünk ilyen gyógyszert az elmúlt időszakban!

A fejlett országokban a paracetamol okozta májelégtelenség a leggyakoribb oka a májtranszplantáció szükségességének!!

Az alkohol mellett érdemes odafigyelni: egyes antibiotikumok szedése (amoxycillin, isoniazid),  súlyos alultápláltság és a már fennálló májműködési zavarok.

Na jó és akkor miért lehet egyáltalán szedni a paracetamolt?

Azért mert, ha nincsenek indukálva a P-450 enzimek, akkor lesz elegendő paracetamol, ami hatásos fájdalomcsillapító és csak szépen lassan, nagyon-nagyon kis mennyiségben alakul át toxikus köztitermékké és nem okoz problémát. Plusz amiért szeretjük: a legtöbb hasonló hatású szerrel ellentétben a paracetamolnak nincs nyálkahártya-károsító hatása, így gyomor- vagy nyombélfekély betegségben szenvedő lázas betegeknek inkább a paracetamol hatóanyagú lázcsillapító javasolt.

Néhány példa a paracetamol tartalmú gyógyszerekre: rubophen, panadol, neo citran, coldrex, saridon

 

 forrás: Ismét a paracetamolról - Orvosi Hetilap ; Robbins - A patológia alapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr337196383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása