Kipirultam, de miért?
2015. február 07. írta: Lufivid

Kipirultam, de miért?

 Az ember ilyen kipirulós fajta. Kipirulunk ha melegünk van, ha izgulunk, ha zavarban vagyunk és akkor is, ha sokáig vagyunk hidegben.

 Nagy melegben szervezetünk igyekszik megszabadulni a felesleges hőtől, ezért a bőrben lévő erek kitágulnak, hogy több forró vér tóduljon testünk külvilággal érintkező területeire, ezáltal több hőtől szabadítva meg bennünket. 

 De mi értelme van ennek a nagy hidegben?

Bizony ekkor szervezetünk akaratának ellenére történnek a dolgok, hiszen ahogy egyre hidegebbet érzünk, a bőr ereinek falában található simaizmok egyre jobban összehúzódnak, hogy csökkentsék az oda áramló vér mennyiségét, ezzel megakadályozva a túl nagy hőveszteséget. Ám a simaizmok maguk is kényesek a hidegre, ezért ha nagyon áthűlnek, akkor károsodhat anyagcseréjük. Ez a visszafordítható károsodás vezet ahhoz, hogy nem képesek ellátni feladatukat, azaz összehúzódni. Ekkor a központi idegrendszer parancsainak ellenszegülve, ahelyett, hogy mind jobban összehúzódnának, egyszer csak elkezdenek elernyedni, az erek kitágulnak, a bőr megtelik vérrel és már készen is van a nagy meleghez hasonló kipirulás! 

 "Kisfiam! Ha kimész hógolyózni, húzz kesztyűt!" Bizony Édesanyánk tudja, hogy a simaizmokat is védeni kell, mert amikor vörösre fagyott kézzel jövünk be a hóemberépítésről, akkor is a fentebb említett folyamat zajlik le, csak épp a kezünkben. :)

És mi történik, amikor zavarba jövünk?

 Ekkor a bűnös egy szinttel feljebb keresendő, azaz az agyban. Agyunk egy hatalmas dróthalmaz, ahol minden mindennel összefügg és közvetve vagy közvetlenül minden központ össze van kötve a többivel. Ezért amit látunk vagy hallunk, ki tud hatni a testünkben olyan helyekre is, amelyek alapvetően soha nincsenek a tudatos irányításunk alatt. Például a szívfrekvencia, a bélmozgások vagy a vérnyomás. Nagy izgalmak hatására agyunk kissé összezavarodik és rossz főnökhöz hasonlóan hibás parancsokat kezd osztogatni. A drótokban az áramok összevissza cikáznak, aminek az eredménye a fentebb említett vegetatív működések felborulása. Ugye mindenkinek ismerős a vizsga előtti szapora szívverés vagy a szapora bélmozgások..? Ehhez hasonló az arc ereinek túlzott kitágulása és a szép piros arc. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr527126589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása