Kutyákkal a rémálmok ellen
2014. november 07. írta: kmárton

Kutyákkal a rémálmok ellen

Harc a PTSD ellen

paws-for-purple-hearts.jpg

(propresobama.org)

A poszt traumás stressz szindróma (PTSD) valamilyen nagy stressz hatás után fenálló betegség. Ez lehet akár szexuális zaklatás, háborús trauma, erőszak.

A poszt traumás stressz szindrómában szenvedők az átélt megpróbáltatás képeit egyszercsak viszontlátják álmaikban, vagy hirtelen betörhetnek az emlékképek a legváratlanabb helyzetekben is. További jellemzője lehet az állandósult szorongás, félelemérzés, pszichés közöny, csökkent általános érdeklődés. Az ilyen állapotban lévő embereket általában a befeléfordulás jellemzi, az állandósult « minden mindegy »  hozzáállás a dolgokhoz. 
Könnyen belátható, milyen nagy probléma ez, ami az életminőséget igen nagy mértékben rontja. 
Az Afganisztánban, Irakban szolgáló amerikai leszerelt veteránoknál is fenáll ez a betegség.
Egy erre szakosodott szervezet, a Paws for Purple Hearts az ilyen emberekkel foglalkozik. A hazatérő veterán katonák jellegzetes betegségén a kutyákon keresztül szerettek volna segíteni. 
A katonáknak az volt a feladatuk, hogy 6 héten keresztül foglalkozzanak egy olyan kutyával (jellemzően labradorok, vagy golden retrieverek vesznek részt ebben a programban) amit később segítő társként egy fizikailag sérült veterán kap meg. 
Az időszak alatt a katonák « rá voltak kényszerítve » hogy újból kommunikáljanak, érzelmeket mutassanak ki, parancsokat hajtassanak végre a kutyákkal.
A kutyák segítettek a szűkült látóterű, befele forduló veteránoknak megnyílni. Az emberek visszataláltak a normál kerékvágásba.
Külön érdekesség, hogy a kutyák gyakran megérezték, hogy a katonának mikor voltak az éjszaka során rémálmai, és ekkor felébresztették őket. 
A program sikerességét jelzi, hogy a kongresszus is jóváhagyta, hiszen jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen.
Ez a holland KNGF, hasonló célú szervezet reklámja:

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr556877163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása