Már megint zsibbad a karom!
2015. február 11. írta: Lufivid

Már megint zsibbad a karom!

 

 A kar zsibbadásának számos oka lehet, ám a leggyakoribb ok mégis az, amikor elfeküdjük vagy beütjük valahova. A felső végtag beidegzését számos ideg biztosítja, amelyek mindegyike a gerincvelőből veszi kezdetét. Az idegek kezdetben együtt haladnak, de a kulcscsont külső végéhez közeledve egyre jobban elkülönülnek, és végül különböző utakat fúrnak maguknak a felkar, az alkar és a kéz izmai és szalagjai között. Nem csak lefutásuk, de ellátási területük is nagyon jellemző és jól meghatározott. Ennek köszönhető, hogy ha zsibbadás, érzéskiesés vagy izombénulás következik be, akkor a tünetek alapján az esetek nagy részében jól megmondható, hogy melyik ideg szenvedett sérülést.

Számunkra a két legfontosabb ideg a nervus ulnaris és a nervus medianus (a nervus latinul ideget jelent, rövidítése: „n.”).

 A n. ulnaris a felkar belső oldalán halad lefelé a bicepsz mellett lévő kis hasadékban (sulcus bicipitalis medialis). Innen átfúrja magát a hátsó oldalra és a könyökízület belső oldalán, a csontokhoz közel fut. Itt az ideget akár ki is tapinthatjuk, ha a könyökünket félig behajlított helyzetben tartjuk és másik kezünkkel a könyöktől befelé lévő kis csontos árokba nyúlkálunk. Érezhetően kellemetlen ez a piszkálódás, mert az ideg ezt nem szereti. Ebből az árkocskából az ideg továbbhalad az alkarra, majd a kézfejre, ahol ellát néhány izmot, de ami számunkra fontosabb, hogy beidegzi a kisujj bőrének egészét és a gyűrűsujj kisujj felé eső bőrét (lásd alábbi képeken a zöld sávok).

 Tehát fenti tudásunk alapján elmondhatjuk, hogy amikor lecsúszik a könyökünk az asztal széléről és a könyökünket beverve zsibbadni kezd a kezünk, vagy amikor éjjel a felkarunkon feküdve elzsibbad a kezünk, de csak a gyűrűsujj feléig, máris tudjuk, hogy a n. ulnarist sértettük meg. Természetesen ez egy átmeneti üzemzavar, amely helyreáll, amikor megszűnik a nyomás. Oka az, hogy nem tudnak az ingerületek a periféria felől a központba jutni, ezért nem érezzük azt a testrészt.  
 Érdemes tudni, hogy ha az ideg túl sokáig helyeződik nyomás alá, akkor előfordulhat, hogy már nem áll helyre a funkciója! Ez az eset főleg alkoholos befolyásoltság alatti elszundításkor fordul elő, amikor az illető az alkohol miatt tompult érzékszerveivel nem érzékeli, hogy a testhelyzet kényelmetlen és így bizony maradandó egészségkárosodás is fennmaradhat.

 A n. medianus a felkaron a bicepsz alatt fut, a könyök elülső részén eléri az alkart, ahol ellát számos izmot. A kézfejre a csukló elülső oldalán lép be és ellátja az izmok egy részét, de ami fontosabb, hogy a gyűrűsujj közepétől a hüvelykujjig ellátja a bőrt a tenyéri oldalon, a kézhát oldalán azonban csak a középső ujjpercekig (nézzétek meg a képen a piros területet, mert az anatómiát nem olvasni, hanem látni kell). Tehát, ha úgy fekszed el a karodat, hogy a kezed ezen része zsibbad, akkor rögtön tudod, hogy kivételesen nem a n. ulnarist sikerült bántanod, hanem a n.medianust.

borbeidegzes_hatso.pngborbeidegzes_hatso_1.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr287148965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása