Forró ≠ Hideg? A paradox hidegérzés
2014. november 03. írta: kmárton

Forró ≠ Hideg? A paradox hidegérzés

kawa-hot-bath_1415032081.jpg_400x308

Sokszor érzékelhettünk már egy furcsaságot. A kádba belépve, kézmosásnál a nagyon forró vizet először hidegnek érezzük. 
Mi ennek az élettani alapja? 
Az emberben léteznek hideg, meleg receptorok. A hideg receptorok aktiválási tartománya: 10 és 40 fok között van, a legjelentősebb impulzusokat 23-28 fok között adják le. 
Ezzel szemben a meleg receptorok érzékenységi tartománya 30 és 45 fok között van. Itt a 38-43 fok között mérhető a legnagyobb érzékenység. 
Az úgynevezett paradox hidegérzésnek az alapja az, hogy a hideg érző receptorok a már fentebb említett értékek mellett impulzust adnak le 45 fok felett is. 
Az ingerületek szállításáért  a hidegnél az A-delta rostok (12-30 méter/sec) míg a meleg érzetnél a C rostok (0,5-2 méter/sec) felelősek, így beláthatjuk, hogy a  45 fok felett aktiválódott hideg receptorokkal érzékelt « hideg »  ingerület hamarabb válhat érzetté, mint a meleg (mintegy beelőzi a roston a hideg ingerület a meleget). 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr206860439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása