Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A szex illata - Love is in the air?
2015. március 18. írta: Lufivid

A szex illata - Love is in the air?

945067_10201002242571192_1386137761_n.jpg

 Bizony észre sem vesszük és mégis az orrunknál fogva vezetnek minket. Hogy kicsoda? Isten? Az evolúció? A baktériumok…? Nem tudom kinek köszönhető, csak azt, hogy hálásak lehetünk!

Na szóval miről is beszélek?

 Amikor szervezetünket megtámadja egy kórokozó, sejtjeink azonnal megpróbálják ízekre szedni őket. Eleinte csupán néhányat sikerül csak közülük, azonban az apró darabokat okos kis sejtjeink felveszik és tálcán kínálják a fehérvérsejteknek, akik így lesznek képesek felismerni a kórokozók specifikus részleteit, amely ellen támadásba lendülhetnek. Ugyanilyen módszerrel saját sejtjeink, saját fehérjéiket is folyton darabolgatják és tálcára helyezik, így mintegy személyi igazolványt felmutatva a rend őreinek, a fehérvérsejteknek. Ez az igazolvány eltér egy vírussal fertőzött sejtben, sőt a tumorsejtekben is. Ha az igazolvány nem megfelelő, a sejtnek pusztulnia kell a közösség védelme érdekében.
 Esetünkben a lényeges maga a TÁLCA: Ez a tálca egy MHC-nak (Major Histocompatibility Complex) nevezett gén termékei, a tálcák pedig a HLA molekulák. HLA=Humán Leukocyta Antigén. Ez onnan lehet ismerős, hogy szervátültetéskor is ezeknek a molekuláknak a mintázatát kell figyelembe venni. Amennyiben kellően hasonlít a donorszerv HLA mintázata a recipiensével (a befogadó személyével), akkor beültetés után immunrendszerünk nagy eséllyel nem fogja idegenként kezelni a szervet és az megmaradhat bennünk, jó szolgálatot téve.

 Ezzel éppen ellentétesen: Mivel a tálcák csak bizonyos molekularészleteket képesek magukba fogadni, így minél többféle eltérő HLA molekula van kódolva génjeinkben, annál nagyobb az esélye, hogy a kórokozók darabjait meg tudják kötni és így immunrendszerünk képes felvenni a harcot ellenük. Ez a magyarázat arra is, hogy eltérő mértékben betegedünk meg, vagy meg sem betegszünk ugyanattól a kórokozótól, amitől mások igen. A garancia a sokféle eltérő mintázatra, hogy szüleinknek sok eltérő HLA-ja legyen és így bennünk még többféle kombináció alakulhat ki.

Hogy jön ide a szaglás?

 Lelkes kutatóink fogamzóképes nőket kértek arra, hogy néhány használt férfi pólót szagolgassanak és mondják meg, hogy szerintük melyik a jó illatú, melyik lehet egy számukra vonzó férfié. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a nők a sajátjuktól eltérő HLA típussal rendelkező férfiak illatát találták vonzónak és ez az illat jelenlegi, vagy korábbi partnereik illatára emlékeztették őket!
A kutatók tovább mentek: Házastársak HLA-ját vizsgálva a kutatók sokkal több eltérést találtak a mintázatban a két fél között, mint az elvárható lett volna statisztikailag! Nekik tehát olyan gyerekeik lesznek, akik többféle kórokozóval szemben lesznek védettek.

162935_120898247980942_1238179_n.jpg

 Egyértelmű tehát, hogy HLA-ink az orrunknál fogva vezetnek bennünket, de ezt kizárólag az emberiség fennmaradása érdekében teszik, nézzük hát el nekik.

Te mi alapján választasz? Hajszín? Mosoly? A belső számít? Bármelyik is legyen, a HLA-k befolyásolnak… Ám mivel ennek köszönhetően nem haltunk ki, legyünk HLA-sak…

 

 

 forrás: immunológiai szemináriumok; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=mhc+smell

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medikus.blog.hu/api/trackback/id/tr737275885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása